Många ministrar i Sparbankernas seminarier

Onsdagen bjöd på sol och vi inledde med ett seminarium om vilken betydelse bidrag och sponsring har för samhället? Pär Johansson från Glada Hudikteatern pratade om vikten av att det blir ett engagerat samarbete med sponsorn. Ett givande och tagande. Pär berättade att han kör mycket på känsla, har inte företaget något engagemang och hjärta så tackar han nej.

Vi fortsatte sedan med seminariet: Räcker maten?  Landsbygdsministern Sven-Erik Bucht fick många frågor från panelen och framförallt mothugg från Helena Lindahl, näringspolitisk talesperson Centerpartiet. Han kunde lova henne att det inte skulle bli någon kilometerskatt, men någon gårdsförsäljning av vin var inte aktuellt just nu.

– Varför nöja sig med 100% självförsörjande. Vi kan producera och exportera och på så sätt föda andra delar av världen. Vi har bra jord och än så länge god tillgång på vatten och även kunskapen, avslutade Palle Borgström ordförande LRF

 

Ytterligare en minister deltog under onsdagen

Gymnasieminister Anna Ekström pratade om skolans ansvar att lära unga om privatekonomi. Philip Scholtzé, vd Unga Aktiesparare och Maya Ljungblad, Ung Ekonomi Tjustbygdens Sparbank pratade om företagens roll som utbildare på skolorna. Suget att lära sig finns där ute i skolorna men de känner inte att de räcker till. Det skulle behövas fler som lärde ut, lärare, föräldrar och företag.

 

Imorgon torsdag är ni välkomna till Sparbankernas tält på Hamnplan för att lyssna till Heta stolen-samtal:

Är mathantverk mer än delikatesser? Klockan 10-10.20

Finns banker i framtiden? Klockan 12-12.20

Hänger alla med på det digitala tåget? Klockan 14-14.20

Snabba pengar – ska det gå att låna via sms? klockan 15-15.20

 

Vi avslutar torsdagen med ett mingelseminarium som diskuterer om det behövs banker med samhällsengagemang? Medverkande är bland andra Per Bolund, finansmarknads- och konsumentminister, Per Åsling, ordförande skatteutskottet, Håkan Svenneling, riksdagsledamot Vänsterpartiet och Ole Morten Geving, vd Sparebankforeningen i Norge.

 

Fredagen avslutas med ministerbesök av Per Bolund

På fredag morgon 9.30 pratar finansmarknadsminsiter Per Bolund med Ewa Andersen, vd Sparbankernas Riksförbund om Snabba pengar – vem tar risken? Har staten något ansvar och vilka är riskerna med snabba lån? 

Välkomna!