HemOm förbundetSparbankerSamhällsnyttaFör medlemmarKontaktSök
Samhällsnytta
Sparbanksidén mer aktuell än någonsin
Lokal närvaro och samhällsnytta
Folkbildning
Livsstilsprojekt - nej till droger
Företagen visar vägen till framtidsjobben

Praktikplatser, långsiktigt mentorskap och en individuell utbildningsplan ska ge ungdomar en väg ut ur arbetslösheten. I höst startar projektet yrkesorientering för unga, YOU, i Sala.

– Det är väldigt viktigt att vi från näringslivet tillsammans med kommunen och skolan gör allt vi kan för att behålla ungdomarna i bygden, säger Christer Eklind, vd på Sala Sparbank.

Sex företag i Sala erbjuder 12 praktikplatser till ungdomar mellan 18 och 24 år i den första omgången av projektet.
Under den tre månader långa praktiken får ungdomarna möjlighet att lära känna branschen, företaget och få en bild av vilka olika roller och yrken som finns.

– YOU handlar om att arbetsgivarna berättar var jobben kommer att finnas i framtiden och vilken kompetens som behövs för att få dem, berättar Samuel Strömgren, projektledare för YOU.

Sala Sparbank tar emot två praktikanter. Och de får en egen mentor inom företaget.
– Mentorskapet innebär att vi kommer att följa ungdomarna under en lång tid. Vi gör bland annat en utbildningsplan där vi rekommenderar vilken kunskap de behöver för att kunna bli anställda i branschen, berättar Christer Eklind.

Under utbildningen kan det sedan finnas möjlighet till praktik, sommar- och examensjobb inom företagen.
– Man kan se YOU som världens längsta anställningsintervju där arbetsgivaren och ungdomen får möjlighet att lära känna varandra, säger Samuel Strömgren.

Projektet är också en möjlighet för företagen att satsa på långsiktig kompetensförsörjning.
– Det är hjälp till självhjälp för banken. Vi behöver ett flöde av potentiella medarbetare som kan jobba hos oss, säger Christer Eklind.

Han ser också projektet som ett sätt att bidra till en positiv utveckling i Sala.
– Som Sparbank investerar vi en del av överskottet på orten där vi finns. Så länge bygden utvecklas positivt så utvecklas banken. Vår vision är att skapa växtkraft och ett sätt att göra det är att visa ungdomarna att vi satsar på dem, avslutar han.

Om YOU
You skapades i Västerås 2009 för att göra något åt ungdomsarbetslösheten. Nu expanderar projektet i Västmanland med start i Sala i September 2010. Bakom projektet står bland annat Arbetsförmedlingen, Länsstyrelsen i Västmanland, Västmanlands kommuner och landsting, Mälardalens högskola och nätverket Jobba i Västerås.
Läs mer »


Uppdaterat 2010-10-08 09:50
Utskriftsvänlig sida
SPARBANKERNAS RIKSFÖRBUND • VASAGATAN 11, 10 TR • BOX 16249 • 103 24 STOCKHOLM • TEL 08-684 206 20 • FAX 08-700 85 27 • INFO@SPARBANKERNA.SE
Provided by Webforum